DM SPÆKHUGGER 2019 + 2020

DM SPÆKHUGGER 2020

Det er i år 50 år siden, at Peter Bruun tegnede den efterhånden legendariske Spækhugger, og det skulle naturligvis fejres med stil. Spækhuggerklubben havde lagt i søen til et brag af et DM ud for Hellerup, men desværre betød Corona-pandemien og forsamlingsforbuddet at blot 29 både kunne sejle med, selvom flere var klar til at deltage i fejringen.

K.A.S. stillede igen i år med to både; Ingeborg Nielsen, Anne Najbjerg Wind, Ana Jesus og Marie Bill på Hvalfisken DEN 77 samt Pernille Øvre Kristensen, Jesper Kern og Jeppe Nørgaard på Thor DEN 78. 

I år var vi på hjemmebane, og ambitionerne var højere end nogensinde før. Da foråret og sommeren var præget af ganske ustabil træning, grundet Corona-begrænsningerne, blev det i stedet til en intensiv træningsperiode i ugerne op til stævnet, hvor besætningerne var på vandet flere gange ugentligt. Træner Chris Nørgaard var med på sidelinjen i RIB stort set hver gang, og der blev gået i detaljer med trim, boathandling og taktik, så forudsætningerne var så gode som muligt med den korte forberedelsestid.

 

Første stævnedag var begge både tidligt på vandet for at tjekke strøm, vind, startlinje og trim, præcis som vi har øvet. Kort før start kom der nogle solide vindpust, og halvdelen af feltet skiftede til fok. Vi fulgte trop, og første sejlskift blev hurtigt klaret. Få minutter senere lagde vinden sig, alle fik travlt med at skifte tilbage til genua, og så var vi helt klar til start. Som et ultimativt antiklimaks skiftede vinden retning med mere end 100 grader, samt døde så meget, at dommerbåden udsatte første start. Vi måtte cirkulere og holde os klar, og i alt halvanden time skulle der gå, før dommerbåden vurderede at forholdene var tilpas stabile, til at kunne skyde dagens første ræs i gang. 

 

Det var tydeligt at mærke, at alle har lidt under den lange Corona-nedlukning, og at der ikke har været stævner af betydning siden efteråret. Sejlerne var helt på dupperne, og det var som at lukke køer på græs om foråret, da alle kappedes om at komme først og tættest til startlinjen. Starten var mildest talt noget rodet og kaotisk, og der var en del både som fik gnubbet fribord med et par naboer. Dommerbåden måtte da også kalde generel tilbagekaldelse af flere omgange, indtil de til sidst satte sort flag, og første sejlads kunne gå i gang.

Sejladserne gik overordnet set godt, vi fandt nogle gode huller på startlinjen, og var selv herre over hvor vi lå, fremfor at lade os dominere af andre. Dette er virkelig noget vi har øvet henover sidste år og ved vinterens træning, og det bar frugt. Modsat mange andre havde vi ingen tyvstarter, hvilket kom os til gode i det lange løb, da flere af de dygtigste sejlere kom i land med op til to tyvstarter allerede på førstedagen.

Lørdag startede med en trimsession, da vi havde kæmpet med at holde højde dagen før. Heldigvis har vi gode venner blandt de private både, og der var blevet udvekslet masser af gode råd over fredagens moleøl på Hellerup Havn. Vi havde justeret på vores forstag, og det bar frugt – pludselig kunne vi sejle både højere og hurtigere end dagen før, hvilket var svært tilfredsstillende.

Lørdagen bød på et noget ustadigt, om end tørt, vejr. Vinden var som udgangspunkt mest i sydvest, men drejede lidt rundt i løbet af dagen. Trods vindretningen var søen krap, og på opkrydsene fik de, af os som bøffer på fordækket, hvad der føltes som det halve af Øresund lige i snotten. 

Lørdag aften bød på en festmiddag i sejlhallen i Hellerup Sejlklub, hvor der var linet op med håndsprit og god mad. Ved langborde blev der udvekslet masser af røverhistorier og gode råd fra både nye og garvede sejlere. Spækhugger-klassen er i høj grad præget af åbenhed og hjælpsomhed, og her holder man ikke kortene tæt til kroppen, hvilket er en befrielse, når man som skolebåd er ivrig for at lære. 

 

På tredjedagen lovede vejrudsigten endnu en gang masser af luft, dog fra en mere stabil retning. Vi havde lært af lørdagens ustadige vejr, og havde derfor mere fokus på skyer og lufttryk. Vi var gode til at udnytte vindspring og vende på kanten af skyerne, så vi hele tiden forblev i tryk. Det gav gode resultater, og overordnet set var vores sejlads væsentlig forbedret fra dagen før. Vi blev skyllet godt igennem af et par rigtige sommerbyger med regndråber så tunge som hagl. De kraftige vindtryk på forsiden af bygerne var udfordrende på læns, og flere både valgte at sejle uden spiler i de sidste sejladser, mens andre var nede og ligge i spilerkæntringer. 

Vejret blev da til slut også den væsentligste faktor, for at dommerbåden valgte at afblæse stævnets sidste sejlads.

Trods de mange Corona-restriktioner fik Hellerup Sejlklub og Spækhuggerklubben afviklet et flot og veltilrettelagt stævne, og det var igen i år en lærerig fornøjelse at deltage. 

I et meget stærkt felt med mange dygtige sejlere og erfarne besætninger, endte Hvalfisken på en samlet 16. plads og Thor på en 22. plads. Besætningen fra Hvalfisken vandt dermed for 3. år i træk det lokale klubbådsmesterskab, samt præmien for bedste skolebåd. 

 

DM SPÆKHUGGER 2019 

Dette års DM i Spækhugger blev afholdt i Århus-bugten, og KAS var selvfølgelig repræsenteret igen i år! 

To skolebåde var afsted; Jesper Kern, Pernille Øvre Christensen og Jeppe Nørregaard på Thor, og Marie Bill, Kasper Luxhøi og Anne Najbjerg Wind på Odin.

 

Sejlturen til Århus var lang, men med en distancekapsejlads arrangeret af KAS, blev turen derover lidt sjovere. Fem både deltog i denne distancesejlads, der blev afholdt weekenden inden DM. Det var en våd og kold tur med 10-14 m/sek sydlig vind i Kattegat, men humøret var højt! Tre af bådene valgte at gå i havn nogle timer ved Sjællands Odde indtil vinden lagde sig, og alle både nåede sikkert til Århus.

 

Vi var så heldige, at One Sails leverede klubbens bestilte sejl til Århus onsdag aften - lige i tide til at vi kunne sejle med helt nye og sprøde sejl til DM.

 

Selve DM strakte sig over tre dage - torsdag, fredag og lørdag - med fire planlagte sejladser dagligt. Der var 20 både tilmeldt, 10 fra København og 10 fra Århus. 

Allerede på stævnets første dag udfordrede vejrguderne alle besætningernes kræfter med 10 m/sek og høj sø. Da dommerbåden i tillæg valgte at gennemføre en femte sejlads, var det en træt flok, der efter endt sejlads kunne diskutere dagens præstationer over en moleøl. 

Fredag startede ud med vindstyrke som dagen før, men efter frokost lagde vinden sig lidt.  Med knap så meget vind og mindre sø, var der væsentlig mere energi ombord blandt mandskaberne. Igen pressede dommerbåden en femte sejlads ind, og denne dag fik vi også selskab af 20 Albin Express som afholdte DM på samme bane.

Lørdagens vejrudsigt meldte vindstille, og dagen startede ud i tæt tåge. Der var ikke udsigt til megen sejlads, og det var med rette at de forudseende dommere havde fået gennemført 10 sejladser to første to dage. I stedet blev formiddagen brugt på kajen og der blev ihærdigt studeret dimser, opsætninger og både på kryds og tværs. Der var rig mulighed for at få gode ideer til nye features på de røde skolebåde!

Midt på eftermiddagen vurderede dommerbåden dog at vejrforholdene var gode nok til en enkelt sejlads, og sendte alle både på vandet. Trods at banen blev afkortet undervejs, blev det stævnets tidsmæssigt længste sejlads, og en del både måtte da også have en line fra en RIB for at komme i havn i tide til festmiddagen. 

 

Hele weekenden var spækket med mange timer på vandet, og masser af hygge på land. Århus Sejlklub, der arrangerede dette års DM, sørgede for lækker forplejning samt udlån af private sejlbåde, som besætningerne langvejs fra kunne bo i under stævnet. Mellem sejladserne blev der delt oplevelser og erfaringer, nusset om bådene, snakket om vejr og trim, og de erfarne spækhuggersejlere delte gavmildt ud af gode råd.

 

I et stærkt felt med mange erfarne besætninger endte Odin på en samlet 14. plads og Thor på en 18. plads. Odin vandt dermed det lokale klubbådsmesterskab.

 

DM 2019 var et meget lærerigt stævne - både for nye og erfarne kapsejlere, og et sådant stævne er en oplagt måde at få en god oplevelse med kapsejlads.

Næste år afholdes DM i Spækhugger i Svanemøllebugten. Ikke nok med det, så har Spækhuggeren 50-årsjubilæum, hvorfor DM bliver et brag af en fest - og KAS skal selvfølgelig skal være med igen!