Maager

K.A.S.-klubbåde 1911-1930

Maager var i 20 år en del af K.A.S.’ flåde, og nedenfor kan du læse mere om bådtypen og de tre, som vi havde dengang.

 

Maage-stævne i 1926

 

Maagerne var en smuk bådtype, der blev konstrueret af Alfred Benzon i 1910. Det var bestyrelserne for K.D.Y. og K.A.S. der foranledigede, at denne nye bådtype kom til verden. Man opfordrede alle interesserede til at slutte op om den nye entypebåd, der kan betragtes som en efterfølger til Ællingerne og Ternerne, der også var konstrueret af den meget aktive og produktive Alfred Benzon.

Kjøbenhavns Amatør-Sejlklub anskaffede selv to af den nye bådtype allerede ved klassens start, nemlig bådene ”Knold” og ”Tot” opkaldt efter den tids populæreste tegneseriefigurer. Bådene med klassenumrene 1 og 3 erstattede klubbens to øvelsesbåde fra 1891 ”Aage” og ”Axel”, der nu havde 20 år på låringen. Senere (i 1920) anskaffedes nr. 2 med det sigende navn "Maagen".

Da bådene i modsætning til de tidligere klubbåde var forsynet med kahyt, egnede de sig ikke kun til øvelsessejladser, men også til udlejning og langture.

 

Tegning af en Maage

 

Maageklassen blev efter den tids målestok en stor klasse – over 30 Maager blev bygget. Der var både Maagestævner, Maageklub osv. Som så mange andre bådtyper sejlede de mange kapsejladser i begyndelsen, mens de senere fortsatte som turbåde for familier i rigtig mange år.

 

Maage i Københavns inderhavn, 1923

 

 

Oprindelig var en Maage gaffelrigget, men i slutningen af tyverne og begyndelsen af trediverne fandt man efter en del forsøg frem til, at en bermudarig på 33 m2 ville være passende til båden.

 

Sejltegning (gaffelrig)

 

Båden fik i 1932 en godkendt bermudarig side om side med den originale gaffelrig. Efterhånden blev næsten alle Maager bygget om til bermudarig. K.A.S.’ Maager fik dog ikke bemudarig mens vi havde dem.

”Søspejdertroppen GRY” har en Maage (nr. 5: Chresten K.), der jævnligt sejler øvelsessejladser fra Svanemøllehavnen – og den har gaffelrig. Den gør sig også smukt gældende om torsdagen ved kapsejladserne for træbåde. Derudover sejler der så vidt vides ikke længere Maager, men der står enkelte både rundt omkring - også én på K.A.S. bådplads - den hedder Valona og har nr. 30.

Fakta om K.A.S.s Maager

K.A.S. har i alt ejet 3 Maager, nemlig:
Sejlnr.NavnKonstruktørVærftAnskaffetAfhændet
1KNOLDAlfred BenzonJacob Svendsen, Refshaleøen19111928
2MAAGENAlfred Benzonfmtl. Jacob Svendsen, Refshaleøen19201928
3TOTAlfred BenzonJacob Svendsen, Refshaleøen19111930

Data om Maagerne:

Konstruktør: Alfred Benzon

Længde: 8,70 m

Bredde: 2,00 m

Dybgang: 1,35 m

Vægt: 2,4 tons

Sejlareal: Gaffelrig: 38,5 m2, Bermudarig 33 m2

Sejl: Storsejl, fok og genua

Skrog: Fyr på eg

 

/Henrik Effersøe